vedkaminer

woodstoveVi hos Kindsbygden Byggvaror älskar vedkaminer och dessa mackapärer har kanske varit vårt största arbetsområde sett till hela 1900-talet. I början var dessa som ni förstår omåttligt populära, eftersom att de värmde upp många fattiga människors hem. Dessutom lagade man mat på dem för många år sedan, och om du har ett grymt tålamod kan du så klart fortfarande använda din egen vedkamin för matlagning.

Ursprungligen var alltså vedkaminer till för att värma upp hushåll, detta genom förbränning av brännbara material som till exempel ved, pellets, kol eller koks. Kaminen placeras sedan i det rum man vill värma upp för att det ska bli skönt och mysigt. Eller ja, mysigt är vad vi definierar det som idag. Tidigare var det ju knappast mysigheten som stod i fokus.

Idag är det mer ett mode att ha en vedkamin hemma. Speciellt hos barnfamiljer är det ett säkert kort att punga ut lite pengar för att installera en fin vedkamin hemma så att man allihopa kan sitta framför en trevlig brasa tillsammans. Precis som allt annat mode så kommer det och går så klart, men just nu är det verkligen populärt att ha vedkaminer hemma hos sig i Sverige. Det ger en känsla av historia samtidigt som den känns retro och modern på samma sak. Som sagt är ju mysigheten en stor faktor till varför den har blivit så omtyckt i våra hushåll.

Vi har flera olika typer av vedkaminer hos Kindsbygden Byggvaror. De vanligaste typerna du kan köpa är vedkaminer, men det finns även gjutjärnskaminer för er som föredrar dessa. Här nedanför kan du se hela vårt sortiment, och vi har två favoriter som vi tänkte skriva lite extra om. Kamin Ugglan är den vedkamin vi säljer absolut flest av, och det är inte svårt att förstå varför. Med ett speciellt mönster på framsidan så känns den onekligen ännu mer svensk än vad en vedkamin redan känns, samtidigt som man faktiskt fortfarande kan laga bra mat med Ugglan. En favorit både bland kunderna och hos oss själva. Pris med kokhål ligger på 6.155 kronor.

Den andra favoriten är kamin Älgtrofén som är något mer ståtlig. Denna var för rikare personer förr, vilket märks inte minst med tanke på det fina konststycke som pryder framsidan av kaminen. Det fungerar bra att laga mat här med, bara det att det tar lite längre tid. Det är också för att markera att man har pengar, folk med mer pengar kunde spendera mer tid på att laga fin mat helt enkelt. Tack vare de fyra ståtliga ben som Älgtrofén står på plus allting vi nämnde innan så är detta en vedkamin med lite högre klass, där av högre pris. Total summa med kokhål är 12.120 svenska riksdaler.